IBM Support

PH15201: ADMIN CONSOLE LOGIN PAGE DOES NOT SHOW IMAGES CORRECTLY AFTER AUTHENTICATION SETTING IS CHANGED TO NON-DEFAULT OPTION

Subscribe to this APAR

By subscribing, you receive periodic emails alerting you to the status of the APAR, along with a link to the fix after it becomes available. You can track this item individually or track all items by product.

Notify me when this APAR changes.

Notify me when an APAR for this component changes.

APAR status

  • Closed as program error.

Error description

  • Env: WAS 9.0.0.11, Linux.
    
    If customer enable web Security as:
    
    
    Admin console> Security> web and SIP security -> general
    settings -> enabled Authenticate when any URI accessed and also
    check the box Default to basic authentication when certificate
    authentication for the HTTPS client fails that is causing the
    issue.
    
    The console login page did not show images correctly.
    

Local fix

Problem summary

  • ****************************************************************
    * USERS AFFECTED:  All users of IBM WebSphere Application      *
    *                  Server                                      *
    ****************************************************************
    * PROBLEM DESCRIPTION: Adminconsole login panel does not show  *
    *                      images correctly when                   *
    *                      "Authenticate when any URI              *
    *                      is accessed" is set                     *
    ****************************************************************
    * RECOMMENDATION:                                              *
    ****************************************************************
    Adminconsole images and other files are incorrectly denied
    access due to the authentication setting.
    

Problem conclusion

  • The GUI controls for adminconsole login panel were
    incorrectly
    handled as protected resources when "Authenticate when any
    URI
    is accessed" is set. The bug was fixed.
    
    The fix for this APAR is currently targeted for inclusion in
    fix pack 9.5.0.2.  Please refer to the Recommended Updates
    page for delivery information:
    http://www.ibm.com/support/docview.wss?
    rs=180&uid=swg27004980
    

Temporary fix

  • Try default setting : "Authenticate only when the URI is
    protected" along with "Use available authentication data
    when
    an unprotected URI is accessed".  This setting is usually
    better in performance and achieve the same goal.
    

Comments

APAR Information

  • APAR number

    PH15201

  • Reported component name

    WEBS APP SERV N

  • Reported component ID

    5724H8800

  • Reported release

    900

  • Status

    CLOSED PER

  • PE

    NoPE

  • HIPER

    NoHIPER

  • Special Attention

    NoSpecatt / Xsystem

  • Submitted date

    2019-08-01

  • Closed date

    2019-10-09

  • Last modified date

    2019-10-09

  • APAR is sysrouted FROM one or more of the following:

  • APAR is sysrouted TO one or more of the following:

Fix information

  • Fixed component name

    WEBS APP SERV N

  • Fixed component ID

    5724H8800

Applicable component levels



Document information

More support for: WebSphere Application Server
General

Software version: 900

Reference #: PH15201

Modified date: 09 October 2019