LPAR offline but attributes show data

Technote (troubleshooting)


Problem(Abstract)

OMEGAMON XE for Mainframe Networks workspace is reporting an OFFLINE lpar with high utilization of OSA's.

Symptom

The LPAR Logical Channel Subsystem workspace in the TEP shows incorrect values for a certain LPAR. For example:

Logical Channel Subsystem 0, LPAR # 5 contains the LPAR name and an ONLINE status, but all values are 0

Logical Channel Subsystem 0, LPAR # 3 contains no LPAR name and an OFFLINE status, but all values shown are the correct values for the
LPAR name given in Logical Channel Subsystem 0, LPAR # 5


Cause

OMEGAMON XE for MFN does not currently support this type of LPAR configuration.
The LPARs must be configured so that the LPID and the MIF ID are the same.


Diagnosing the problem

The output of D M=CPU shows something like this:


CPC ID = 00
CPC NAME = cpcname
LP NAME = lparname LP ID = 5
CSS ID = 0
MIF ID = 3

"LP NAME = lparname LP ID = 5" indicates LPAR name lparname is LPAR number 5, thus the LPAR name shows up under 0,5
"CSS ID = 0" indicates this is for Channel SubSystem 0
"MIF ID = 3" indicates the Multiple Image Identifier is 3, thus the data
will show up under 0,3


Resolving the problem

Change the configuration so that the LP ID and MIF ID identify the same LPAR number.

Rate this page:

(0 users)Average rating

Add comments

Document information


More support for:

Tivoli OMEGAMON XE for Mainframe Networks

Software version:

4.2.0, 5.1.0

Operating system(s):

z/OS

Reference #:

1586856

Modified date:

2014-01-03

Translate my page

Machine Translation

Content navigation