Portal 7.0 Fixpack 2 installs successfully but server fails to start up with NoClassDefFoundError exception

Technote (troubleshooting)


Problem

Portal 7.0 fixpack 2 installs successfully but server fails to start up with the following exception:

[1/12/12 14:28:41:555 EST] 0000001f Servlet E

com.ibm.wps.engine.Servlet init EJPFD0016E: Initialization of service failed.
java.lang.NoClassDefFoundError:
com.ibm.portal.devicesupport.DeviceClassHome
at
com.ibm.wps.spa.service.PortalStaticPageServiceHomeDefaultParameters.<in
it>(PortalStaticPageServiceHomeDefaultParameters.java:352)
at
com.ibm.wps.spa.service.PortalStaticPageServiceHomeImpl.<init>(PortalSta
ticPageServiceHomeImpl.java:309)


Cause

This exception is caused when the PortalServer's wps.properties file is not updated with the profile details either with a binary install and creating the profile later or when migrating a profile.


Resolving the problem

1. Remove the fixpack that was applied after the profile was created or migrated.

2. Update the wps.properties file under WebSphere/PortalServer folder:

ProfileName=<your profile name, e.g. wp_profile>
ProfileDirectory=<your profile directory, e.g. /opt/IBM/WebSphere/wp_profile>

3. Reinstall fixpack

Rate this page:

(0 users)Average rating

Document information


More support for:

WebSphere Portal

Software version:

7.0.0.1, 7.0.0.2

Operating system(s):

AIX, IBM i, Linux, Solaris, Windows, z/OS

Reference #:

1578662

Modified date:

2014-12-15

Translate my page

Machine Translation

Content navigation